Bine ați venit!

Dată fiind situația epidemiologică, planificarea anului universitar 2024-2025 diferă substațial față de anii anteriori. Acest portal conține resurse virtuale ce au fost create pentru a ajuta atât cadrele didactice cât și studenții in procesul de predare/învățare online.

Pregătiți-vă să predați online!

Suport tehnic

Pentru suport tehnic trimiteți un e-mail la adresa it-suport@ase.ro.

Pași necesari de urmat:

Indiferent de persoanele implicate și de soft-urile utilizate, este imposibil să recreem mediul academic online astfel încât să fie identic cu cel fizic. Însă există câteva sfaturi pe care vi le recomandăm.

Organizați cursurile astfel încât să profitați la maxim de avantajele mediului online

  • Puneți-vă întrebarea: ”Care sunt cele mai importante lucruri pe care studenții ar trebui să le asimileze în urma cursurilor?”, iar apoi structurați cursul corespunzător acestei întrebări:
  • Prezentați studenților scopul fiecărui curs și faceți conexiunea între ele.
  • Utilizați instrumente virtuale și materiale care promovează interacțiunea profesor-student și student-student pe măsura ce aceștia asimilează conținutul prezentat.

Creați oportunități pentru a dezvolta o comunitate de învățare

  • Reflectați asupra modului în care activitățile pot fi reorganizate astfel încât studenții să fie împreună chiar și in mediul virtual (discuții, rezolvare de probleme în timp real, proiecte pe echipe, canal pe slack, cameră virtuală pe zoom). Acest lucru este crucial în procesul de învățare și, cu puțin efort, poate fi atins online.

Mențineți studenții activi

Atât prin activități în timp real cât și prin muncă individuală. În funcție de fișa disciplinei a materiei stabiliți care este echilibrul cel mai bun dintre aceste două pentru a stimula studenții în procesul de învățare.

Materialele/videoclipurile în afara cursului sunt resurse foarte utile pe care studenții le pot folosi și refolosi în procesul de învățare

  • Cursurile lungi și needitate de obicei nu au o rată de succes mare în ceea ce privește informația acumulată. În schimb, structurarea acestora (și de exemplu, introducerea unei secțiuni de întrebări și răspunsuri în videoclip sau posbilitatea de a posta întrebări și răspunsuri într-o secțiune dedicată) poate spori cantitatea de informații acumulată și asimilată de către studenți.
  • Profitați de avantajele interacțiunii în timp real cu studenții pentru a le oferi oportunitatea de a participa activ în cadrul cursurior în locul procesării pasive a informațiilor.
  • Oferiți studenților mai multe posibilități de a învăța și înțelege informațiile. De exemplu, persoanele care doresc să pună întrebări în urma unei discuții/dezbateri să poată avea aceasta posibilitate.

Stabiliți obiective clare și concise pentru studenți

  • Crearea unui șablon de predare (structura cursurilor/seminariilor/laboratoarelor) este recomandată. Astfel studenții vor putea învăța modul de desfășurare al acestora, eliminând incertitudinea.
  • De exemplu, stabilirea din timp a unui loc pentru materiale, cursuri/seminarii/laboratoare virtuale sau întrebări va mări gradul de prezență și participare, de asemenea comunicarea concretă a termenelor limită pentru proiecte/evaluări este la fel de importantă.

Pedagogia îmbinată cu tehnologia

  • Deși sunt puse la dizpoziție nenumărate unelte pentru susținerea cursurilor online, nu este necesară utilizarea a cât mai multe din acestea.
  • Modul de predare și participarea studenților sunt la fel (sau poate chiar mai) importante decat numărul instrumentele folosite. Așadar, înainte de a folosi orice instrument nou, asigurați-vă ca aveți nevoie de acesta cu adevărat.